Uppföljning - Wasabi-experimentet
Förra året i september planterade vi en wasabi i en botanium som ett experiment. Någon frågade oss om det faktiskt går att odla wasabi i Botanium, och eftersom vi är lite besatta av att odla växter hydroponiskt var vi tvungna att ta reda på det. För några dagar sedan var det äntligen dags för oss att skörda den eftersom den redan hade odlat Botanium.
Att odla wasabi är verkligen en hobby för patienten. Vid kommersiell odling tar det 2-3 år innan stjälken är 4 centimeter tjock och klar för skörd. Våra förhoppningar var att odling av Wasabi-växten hydroponiskt i Botanium skulle påskynda processen. Så vad är resultatet av att odla en Wasabi i en Botanium i nästan 9 månader då? Vi håller på att ta reda på...
Vår wasabi efter några veckors tillväxt
I Japan växer växten naturligt längs bäckbäddar i bergsdalar, varför den borde trivas i ett hydroponiskt system som Botanium där den får konstant tillgång till vatten och luft. Det är mycket känsligt för direkt solljus, så det är viktigt att hålla det på en skuggad men ljus plats.
Att skörda Wasabi från en botanium var något svårare än vi först trodde. Odlingsbehållaren var lite för liten för att rötterna verkligen skulle växa i den och rötterna var väldigt trassliga i. Plantan trivdes dock verkligen i en Botanium och blev stor och vacker.
Hur rötterna såg ut när man drog ut den från odlingsbehållaren
Även om du kan äta alla delar av växten, refererar wasabi vanligtvis till den underjordiska stjälken som rötterna sträcker sig från - den så kallade rhizomen. När plantan har blivit stor skördas denna underjordiska del. Den har kort hållbarhet och rivs bara precis innan den ska ätas, eftersom den snabbt reagerar med luft och försämras.
För att riva wasabin använde vi ett japanskt rivjärn som heter oroshigane som gör att det rivna materialet stannar på toppen. Den här typen av rivjärn är designad för att riva wasabi eller ingefära, men den fungerar alldeles utmärkt för alla grönsaker med liknande konsistens, som vitlök eller pepparrot.
Så vad är resultatet av experimentet med Wasabi-växten? Att odla det hydroponiskt påskyndar verkligen processen, även om Botanium som odlingsbehållare var lite för liten för att rötterna skulle växa sig stora. Men själva växten har varit en fröjd för ögat att titta på med sina vackra gröna blad. Vi är nyfikna på vad som händer om vi låter det växa i kokos nästa gång istället för LECA som vi använde den här gången. Fortsättning följer...
Now you’ve perked my interest! I’m a horticulturist with decades of experience, and my question now is if it can grow in this medium, why not aeroponics. Have found starts for cheap, so I think I’ll give her a rum and see what happens. Would be great if you posted some values for ph, nutrients, but I imagine if I do some research into it’s traditional environment, that’ll give me a good place to start.
How long and wide was the Wasabi root after growing it in a Botanium for almost 9 months? What size of root did you start with?
Hello, :) May we please ask what is “coco coir” and what is “LECA” mentioned in the last paragraph of your article on “FOLLOW UP – THE WASABI EXPERIMENT”? Kind regards, Jen
This kind of plant are very easily to grow just like grass, but it takes more than a year to be matured.
Some one just want to exaggerate how difficult to cultivate so they can sell their product.
Just get a rhizome, chop into small pieces and let them dry overnight in the garage then poke them in the soil. Water once a week and enjoy.
Do you use leca clay balls as the growing medium? Do you need to ph the water? Can I place it by the window and use natural light instead of a grow light/florescent light? Thanks.
Lämna en kommentar