Hur man odlar bladgrönt från ett frö

How to grow leafy greens from a seed

Vad är bladgrönt?

Rucolasallad, spenat, maché. Det här är bara några av de bladgröna som kan användas i sallader, på smörgåsar eller ätas som de är. De växer vanligtvis snabbt (särskilt i hydroponiska system som Botanium) och kräver mindre ljus och näringsämnen jämfört med chili eller örter. Skörda lite varje gång istället för hela plantan så får du en stor planta som snabbt växer ut igen!

Att välja en sort

Det finns flera sorters grönsallad som är mer eller mindre lämpliga att odla i en liten behållare. I den här artikeln kommer vi att prata om lösbladssallader . Till skillnad från isbergssallader bildar de inte kompakta "huvuden". De har också en mycket mer delikat, intensiv smak. Du kan skörda dem blad för blad istället för hela plantan och är lämpliga för små behållare.

Ruccola: Kallas även ruccola. Den har en stark, pepprig smak och kommer från Medelhavet.

Tatsoi: Denna snabbväxande växt kommer från Japan och har en mild senapsliknande smak. Istället för att växa sig högt växer den en massa små blad i en fotbred rosett.

Maché . Även känd som majssallad eller lammsallat. En krispig, mörkgrön sallad med mild, ibland nötaktig smak.

Hur man växer från ett frö

Plantera fröna
Plantera fröet i Botanium och se till att det knappt täcks av odlingsmediet. Lägg runt 3 frön i mitten för tatsoi och fördela 5 frön jämnt för mahcé och ruccola.

Som med chili, om du har en kall fönsterbräda kan du påskynda groningen genom att placera Botanium på en varmare plats tills den gror och behöver ljus.

Näringsämnen
Använd Botanium-näringsämnen, börja med 3 pipetter för en full vattentank. Nästa gång du fyller på tanken, lägg till 4 pipetter istället.

Groning
De första plantorna bör dyka upp om cirka 14 dagar. Kanske 75% av fröna gror. Eftersom tatsoi blir så bred är det bäst att bara behålla en av plantorna och kassera resten. Detta behövs inte för ruccola och maché.

Blommande
Det kan ta några månader för detta att hända, men så fort du ser knoppar eller blommor dyka upp, slit av dem direkt! Salladen blir bitter om du låter blommorna formas. Eftersom du inte behöver några frukter för att bilda, finns det ingen anledning att pollinera växten.

Skörd
Plantorna ska vara redo för skörd redan efter 30-40 dagar. Ta några blad åt gången – se till att alltid lämna större delen av plantan så att den kan växa ut igen. Gå alltid efter de yngre bladen i mitten, de brukar smaka bäst. När plantan är stor och förutsättningarna är rätt kan du beskära den flera gånger i veckan.

Ljus:
Bladgrönt tenderar att kräva mindre ljus än andra ätbara växter, men de blir långbenta om de inte får tillräckligt med ljus. Att använda en odlingslampa är ett måste Om du planerar att odla under vintern i norr.


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.