De bästa sätten att bevara dina örter

The best ways to preserve your herbs

Att konservera örter är lättare än du kan föreställa dig. Här är fyra enkla sätt att bevara dem och njuta av dem längre:

1. Frysning

En av de vanligaste metoderna för att bevara örter är att frysa dem. Frysta örter tenderar att hålla sig färska i ett helt år. Så här kan du frysa dem:

  • Skölj, ta bort bladen från stjälkarna och låt dem torka på en platt bricka. Lägg ihop ett gäng av dessa blad i en påse och frys in dem. Du kommer att få en örtklump som du kan skära upp och lägga till såser, soppor etc.

  • Eller så kan du frysa in bladen individuellt först på en platt bricka (som en plåt) och sedan lägga dem i en plastpåse; när du öppnar påsen senare kan du plocka ut hur många enskilda blad du vill.

  • En annan bra metod är att blanda örterna med olja för att göra en pasta, som du sedan kan frysa in i en plastbehållare, påse eller i isbitar. Du kan frysa bara en sorts ört, som basilika, eller göra din egen blandning, som oregano, timjan, persilja och salvia.

Exempel på örter som kan frysas på stjälkarna:

  • Basilika behåller smaken, men missfärgas)
  • Körvel
  • Koriander
  • Gräslök
  • Dill
  • Citronmeliss
  • Citronverbena
  • Lovage
  • Mynta
  • Oregano
  • Persilja
  • Rosmarin
  • Salvia
  • Välsmakande
  • Ängssyra
  • Söt cicely
  • Söt mejram
  • Dragon
  • Timjan

2. Lufttorkning

Vissa örter, som oregano, salvia och timjan, kan lufttorkas. Häng bara små klasar i ett välventilerat rum, borta från ljus. När bladen är torra, ta bort dem från stjälkarna och förvara i en lufttät burk.

Exempel på örter som kan lufttorkas :

  • Basilika
  • Dill
  • Fänkål
  • Lovage
  • Mynta
  • Oregano
  • Persilja
  • Rosmarin
  • Salvia
  • Välsmakande
  • Doftpelargoner
  • Dragon
  • Timjan

3. Infunderad örtolja

Örtsmakande oljor är väldigt lätta att göra själv av de örter du odlar i din Botanium. De är underbara att laga mat med, och när de dekanteras i vackra flaskor är de alltid välkomna som presenter.

  • Välj en olja av god kvalitet till basen, t ex extra virgin olivolja, kokosolja osv.

  • Använd torkade örter för att undvika föroreningar. Om du använder färska örter måste du sila bort dem ur oljan genom att hälla oljan från flaskan genom en sil eller kaffefilter och över i en ny flaska. Torkade örter kan finnas kvar i oljan, men oljan håller sig fräsch lite längre om de också silas ur.

  • Använd alltid rena, steriliserade burkar som enkelt kan förslutas lufttätt.

  • Lägg till en specifik ört eller en blandning av torkade örter enligt dina önskemål. Använd gärna så många du vill. Fler blad betyder mer smak.

  • Låt det sitta i minst en vecka och sila i en steriliserad flaska efter att infusionsprocessen är klar.

4. Ugnstorkning

En köksugn används ofta för att torka örter. Lägg bladen eller stjälkarna på en plåt och värm dem cirka en till två timmar med ugnsluckan öppen vid cirka 180 °F (82 C). Förvara i en lufttät behållare. Kan förvaras i upp till ett år. Glöm inte att lägga till en etikett med namn och datum.


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.