Odla din egen mat och förbättra din (och andras) hälsa

Grow Your Own Food and Improve Your Health! (and others)

Flertalet studier visar på att det är avgörande att ha tillgång till hälsosam, säker och prisvärd mat för att upprätthålla en hälsosam kost. Att odla din egen mat gör detta inte bara möjligt, utan också enkelt.

En amerikansk studie visade att människor som odlar eget är mer benägna att uppfylla det rekommenderade dagliga intaget av frukt och grönt, samt är mindre benägna att drabbas av fetma jämfört med de som inte gör det.

Att odla din egen mat ger många hälsofördelar:

  1. Det uppmuntrar dig att äta mer färsk frukt och grönsaker.
  2. Hemodlade produkter är rikare på vitaminer, antioxidanter och mineraler.
  3. Du kan kontrollera vilka typer av gödningsmedel och bekämpningsmedel som kommer i kontakt med din mat.
  4. Du kan skörda din mat när den är som mest näringsrik. (Grönsaker som mognar i trädgården har mer näringsämnen än vissa köpta grönsaker som skördas tidigt).
  5. Att omge sig med växter har en positiv effekt på ditt välbefinnande.1

Utöver dessa fördelar, kan hemmaodling även öka intresset för matens ursprung i stort samt ha en positiv påverkan på val av kost. 

Dr. Helen Delichatsios, en internist vid Harvard-anslutna Massachusetts General Hospital, förklarar, "När du odlar din egen mat njuter du mer utav den på grund av ansträngningen som krävdes för att odla den." 2

Detta belyser en annan viktig aspekt: ​​att odla din egen mat kan ha en positiv inverkan på dem runt omkring dig. Genom att introducera andra till hemmaodling, kan du inspirera dem att bry sig mer om ursprunget samt öka respekten för processen. Att till exempel lära barn om att odla mat kan forma den yngre generationens förståelse och uppskattning av matproduktion.

 

 

Källor:

1 National Library of Medicine, Prydnadsväxter inomhus i sjukhusrum förbättrade hälsoresultaten för patienter som återhämtar sig från operation, sep 2009 från: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19715461/

2 Harvard Health Publishing, Backyard gardening: grow your own food, improve your health, juni 2012 från: https://www.health.harvard.edu/blog/backyard-gardening-grow-your-own-food-improve-your -hälsa-201206294984


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.