Hur man odlar basilika (och andra örter)

How to grow basil (and other herbs)

Kungen av örter

Basilika – den omåttligt populära örten som används till pesto, sallader och pasta – anses till och med vara helig på vissa platser i världen. Följ den här guiden för att göra din heliga stadsträdgård välsmakande och produktiv.

Basilika växer ganska snabbt och är ett bra alternativ för den otåliga odlaren. Eftersom den behöver mycket vatten trivs den i Botanium där den vattnas ofta och jämnt. Om du beskär den ofta får du en produktiv växt som tar hand om allt ditt basilikasug. Förmodligen mycket mer praktiskt än att köpa en växt från affären som är klar för en gång du skördar den.

Att välja en sort

Den vanligaste typen av basilika är Genovese . Om du någonsin har köpt färsk basilika från en butik är det förmodligen det du har fått. En annan vanlig sort är thailändsk basilika, som har karakteristiska spetsiga blad. En del basilika har en mer citronaktig smak, medan andra påminner om lakrits.

Hur man växer från ett frö

Plantera fröna
Plantera fröet direkt ovanpå odlingsmediet i Botanium. Lägg cirka 10 frön i mitten. Som med chili, om du har en kall fönsterbräda kan du påskynda groningen genom att placera Botanium på en varmare plats tills den gror och behöver ljus.

Näringsämnen
Använd botaniumnäringsämnen, tillsätt 5 pipetter / 5 ml för en full tank. Fyll på med näringsämnen när tanken är tom. Sträva alltid efter förhållandet 5 pipetter per full tank.

Groning
Om bara några dagar bör de första plantorna dyka upp. Kanske 60% av fröna gror.

Blommande
Det kan ta några månader för detta att hända, men så fort du ser knoppar eller blommor dyka upp, slit av dem direkt! Basilikan blir bitter om du låter blommorna formas. Eftersom du inte behöver några frukter för att bilda, finns det ingen anledning att pollinera växten.

Skörd
När plantan har nått cirka 20 cm, beskär den genom att nypa av de 4 översta bladseten, precis ovanför ett bladset. Plantan kommer då att få nya stjälkar vid noderna (vid skärningspunkten mellan bladet och stjälken) och blir buskigare varje gång du gör det. När basilikan är stor och förutsättningarna är rätt kan du beskära den flera gånger i veckan. Skörda inte för mycket – spara minst 2/3 av plantan varje gång så att den kan växa ut igen.

Ljus
Basilika älskar sol, så placera den i ett ljust fönster eller under en lampa. Det är avgörande att särskilt små plantor får tillräckligt med ljus, eftersom de lätt kan dö. Som med andra växter blir basilika långbent om de inte får tillräckligt med ljus. Att använda en odlingslampa är ett måste Om du planerar att odla under vintern i norr.

Användande
Använd den i sallader, på en pizza eller gör en pesto. Tillsätt lite mozzarella och tomater och du har en caprese! Om du skördar mer än du kan äta – lägg den i frysen och använd den senare. Som sagt, färsk basilika har såklart en överlägsen smak.


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.