Hur du underhåller din örtagård

How to maintain your herb garden

Att odla örter är ett utmärkt sätt att ta med färska örter till ditt kök för små eller inga pengar, men det finns några saker du måste tänka på för att dina örtväxter ska producera de bästa bladen. En av sakerna att tänka på är att du behöver klippa av de blommande topparna så fort du ser dem.

Det som får en ört att växa snabbt och snyggt är beskärning. Att beskära en ört innebär förstås att du faktiskt skördar de välsmakande bladen och stjälkarna. Om du inte beskär blir plantan högre på bara några få stjälkar och löven åldras, torkar och faller av. Detta resulterar i långa stjälkar utan blad.

Basilika, oregano, sallad och koriander/koriander är örter som blir beska när de väl blommar. Så snart blommor dyker upp, använd en sax för att klippa av dem. Koriander/koriander har en tendens att sluta växa när den börjar blomma, i de fallen är det bättre att odla en ny planta.

Du låter också örtplantan börja och avsluta sin livscykel. Genom att skörda regelbundet håller du örten i tillväxtstadiet så länge som möjligt. Detta främjar stjälk och blad, hindrar blommor från att bildas och håller örten i produktion under en längre tid. Dina örtväxter ser bättre ut och är friskare om de beskärs tillbaka på ett vanligt schema.

Koriander- eller korianderblomning (hur det inte ska se ut)

Om du kommer ihåg att klippa bort blommorna från dina örtväxter kan du förlänga skördefönstret avsevärt du har för dessa växter. Att skära av de blommande topparna skadar inte din örtväxt och hjälper till att hålla ditt kök fyllt med färska örter.

Lycka till med att växa!


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.