Wasabi-experimentet
Om du följer oss på Instagram vet du att vi nyligen har experimenterat med att odla wasabi.
Någon frågade oss om det faktiskt går att odla wasabi i Botanium, och eftersom vi är lite besatta av att odla växter hydroponiskt var vi tvungna att ta reda på det.
De flesta wasabifrön som finns på nätet är faktiskt senapsfrön, eller "wasabi aragula", som inte är riktig wasabi. Riktig wasabi är sällsynt även på sushirestauranger – det är oftast vanlig pepparrot blandad med senap och tillsatser. Du har nog aldrig smakat riktig wasabi, och inte vi heller (ännu).
Riktig wasabi (inte från vår växt) riven med ett Orishogane, ett japanskt rivjärn
Även om du kan äta alla delar av planen, refererar wasabi vanligtvis till den underjordiska stjälken som rötterna sträcker sig från - den så kallade rhizomen. När plantan har blivit stor skördas denna underjordiska del. Den har kort hållbarhet och rivs bara precis innan den ska ätas, eftersom den snabbt reagerar med luft och försämras.
Det visar sig att wasabi-frön är svåra att skörda och därför extremt sällsynta. De håller bara en mycket kort tid när de väl har släppts från växten, vilket gör det väldigt opraktiskt att odla wasabi från ett frö. Istället hittade vi ett företag på nätet som säljer en liten Wasabi-växt som vi sedan kunde transplantera till en Botanium.
I Japan växer växten naturligt längs bäckbäddar i bergsdalar, varför den borde trivas i ett hydroponiskt system som Botanium där den får konstant tillgång till vatten och luft. Det är mycket känsligt för direkt solljus, så det är viktigt att hålla det på en skuggad men ljus plats.När man transplanterar en jordburen växt till en botanium är det viktigt att ta bort så mycket jord som möjligt. Jord suger upp mycket vatten och "kväver" lätt rötterna.
Efter att ha tagit bort jorden täckte vi rötterna i växtmedium och satte plantan under vårt lysrör.
Om du bestämmer dig för att ge det ett försök själv, förvänta dig inte att få wasabi på din sushi nästa vecka - att odla wasabi är verkligen en hobby för patienten. Vid kommersiell odling tar det 2-3 år innan stjälken är 4 centimeter tjock och klar för skörd. Vi hoppas att odling av dem hydroponiskt i Botanium kommer att påskynda denna process, men det kommer fortfarande att ta lång tid.
Vår wasabi efter några veckors tillväxt
Följ oss på instagram för mer uppdateringar om detta projekt!
WOW!
Att odla wasabi är som en dröm.
Inget jag vågat försöka.
Beställde nyss två “Botanium” och skulle gärna testa att odla wasabi i en av dem.
Hur verkar er planta trivas?
PS: I den andra Botanium kommer det bli någon chili, inte bestämt mig för vilken ännu men kanske en Black Pearl?
Having lived in Japan for 5 years and being lucky enough to be introduced to real wasabi, I am spoiled. I must try this! How much of the nutrients are you using?
Where did you get your Wasabi? I ordered some plants from a place in Oregon that grows and sells it, but my plants look quite a bit different than yours.
This looks great, I was wondering about it myself in terms of will the chamber be big enough to grow the rhizome. Will be sure to keep an eye on it.
Lämna en kommentar